Diagnose hielspoor / Fasciitis Plantaris

De patiënt klaagt over pijn onder de hiel tijdens of na belasting.

Klinische diagnose

  • Scherp stekende, zeurende (start)pijn bij opstaan na rust, belastingsafhankelijk.
  • Pijn bij palpatie origo en in het verloop van de aponeurosis plantaris aan plantaire zijde.
  • Biomechanische analyse richt zich op pronatie.

Achtergrond

Fasciïtis plantaris is een zeer frequent voorkomende voetklacht, veelal bij hardlopers, lastdragend werk, obesitas of tijdelijk toegenomen gewicht ten gevolge van zwangerschap. Een fasciïtis plantaris start met een overbelasting, welke haarscheurtjes in de fascia veroorzaakt. Genezing ‘s nachts veroorzaakt daaropvolgend verkleving, welke weer in cyclus gevolgd wordt door haarscheurtjes na belasting.

Therapie

Zorgplan (belasting en belastbaarheid) afhankelijk van oorzaak en duur van de klachten. Pijnvermindering, activiteiten- en participatievergroting staan hierbij centraal:
  • In geval van een biomechanische afwijking in de voetfunctie worden corrigerende podotherapeutische zolen individueel aangemeten en vervaardigd. Deze hebben als doel het tegengaan van het pronerend moment van de hiel/voet en daarmee, de belasting van de fascia. Ze zijn inpasbaar in confectie-, werk- en sportschoeisel en worden afgeleverd met instructies en onderhoudsvoorschrift.
  • Er wordt een schoenadvies gegeven met speciale aandacht voor zoolmateriaal, ballijn, hakhoogte, stabiliteit bovenwerk, stevig contrefort, etcetera.
  • Er zijn nog een aantal ondersteunende therapieën die in combinatie aanbevolen kunnen worden: het oprekken van de kuitmusculatuur, taping of een nachtspalk.
  • Initieel minder belasten wordt gevolgd door een gecontroleerde opbouw van de belasting. Opbouw kan starten als startpijn begint af te nemen.
  • Een evaluatiemoment volgt 6 tot 10 weken na de definitieve therapie.

Prognose

Het te verwachten resultaat, na 3 tot 9 maanden is goed. 20% van de patiënten is klachtenvrij na 8 weken. Bij 68% is de pijn sterk verminderd en bij de overige 12% duurt het herstel langer. Indien de klacht langere tijd aanwezig is, zal de herstelperiode ook langer zijn.